Január 10. - a szobanövények napja

Tudtátok, hogy január 10-e a szobanövények napja? Én is csupán az 5 perc angol újságomat olvasgatva döbbentem rá... Utána is kerestem, mit tehet az ember a "szobanövények napján", és nagyon szórakoztató olvasmányokra találtam! Billentyűzetet kell ragadnom, és meg kell osztanom veletek!


Íme néhány tipp a vidám ünneplésre:

1. Szerezzünk be egy új zöld leveles barátot! Legyen szó akár egy új vásárlásról, esetleg egy új hajtásról, ami majd kigyökerezik - szép új lakója lehet otthonunknak a jövőben.

2. Adjunk nevet kis zöld növénykéinek... ha eddig nem tettük volna. Ha nincs ötletünk, vegyük ötletként növényeink eredeti nevét! Pl. a filodendron növényünket keresztelhetjük Filipre vagy Fülöpre... Ha nem tudjuk milyen növényfajták díszítik otthonunkat, itt az ideje utána keresnünk. Ez ma már nem nagy ördöngösség. Készítsünk egy fotót okos telefonunkkal, és a megosztásnál keressünk rá a Google képkeresésre. De Tibi viragom a nevét például ajándékozójáról kapta...

3. Beszélgessünk növényeinkkel! Végtére, ők is csak élőlények. Nemrégiben hallottam egy szuper tippet az orchideák virágoztatására Domján Mihály pszichológiai podcastjaiban. A doktor úr imádja az orchideákat, azonban virágzáskor az utolsó pillanatban, mielőtt kibontották volna szirmaikat az orchideáik, ledobták a bimbóikat. A megoldás a problémára pedig egy jó tanács volt: azt kellett mondania a virágainak, hogy "Nyílj ki!" - és a csoda megtörtént! A beszélgetés semmiképp sem hiába való!

4. A beszélgetés mellett, pedig tehetünk be virágaink számára valami kellemes zenét is. Bizonyára megérzik a kellemes rezgéseket... és mi magunk is jobb kedvre derülhetünk!

5. Kényeztessük őket finom tápoldatokkal! Mi is szeretünk jókat enni. Persze a mértékletesség a virágainknál is fontos! 

6. Szerezzünk be nekik szép, új cserepet, kaspót, hogy szépségüket tovább emeljük! Ha kreatívok vagyunk - és biztosan azok vagyunk - magunk is készíthetünk egyet. Vagy kifesthetjük a régit! A cserepeket is lehet dekorálni matricákkal, dekupázs technikával.

7. Vegyünk egy szép öntöző kannát - vagy dekoráljuk ki a régit! Így biztosan örömmel kézbevesszük - sosem fogjuk elfelejteni megöntözni növényeinket!

8. Megpróbálhatunk kialakítani öntözőrendszert is. Így szeretett virágaink akkor sem szomjaznak, ha hosszabb időre nélkülözniük kell társaságunkat - így a vizet is, amivel megöntöznénk őket.

9. Vegyünk egy szobanövényekről szóló könyvet, és amellett, hogy  gyönyörködünk a szép képekben, felfrissíthetjük tudásunkat is, mi a legideálisabb gondozás, ápolás szobanövényeink számára. Talán kedvünk támad beszerezni egy-egy újfajta példányt. 

10. Keressünk rá szobanövényeinkre weboldalakon, hogy minél többet megtudhassunk arról, milyen klíma, hőmérséklet, víz- és tápanyagellátás, fény az ideális számukra. Talán eddig nem is tudtuk, hogy az ablak mellé tett növényünk jobban szereti a félárnyékot. Vagy elég csupán két hetente öntöznünk. Esetleg meghálálja a visszavágást... 

Egy kis odafigyeléssel még szebbek lehetnek csendes, zöld barátaink. Ünnepeljük hát őket!

Búcsúzóul pedig emlékezzünk:

AKI A VIRÁGOT SZERETI? ROSSZ EMBER NEM LEHET!

Benjáminom... (Ficus benjamina)

Egyéb virágos bejegyzések:

A tavasz hírnökei már megérkeztek...


Szeretettel, Évi


Ne maradj le egy bejegyzésről sem! Kövesd a blogot közösségi oldalakról:




Megjegyzések