Fogyókúra, vagy ÉLETMÓDVÁLTÁS? De hogyan?




Ma beírtam a Google-ba, hogy fogyókúra, mert kíváncsi voltam, vajon hány találat jelenik meg. Több, mint 2 és fél millió! Úgy tűnik, elég népszerű a téma. És úgy tűnik, nagyszerű biznisz. A kiadott találatok között rögtön az első oldalon olvastam a kapszicsili kapszuláról, amit bevallom megmosolyogtatott. (A káposztaleves kapszulát juttatta eszembe!) Emellett számtalan női oldal ígéri neked a legtutibb fogyókúrás programokat. Van amelyik szerint 5 hét alatt 13 kg-ot fogsz fogyni. Tényleg? És honnan? Mert heti 0,5-1 kg-nál több fogyás már jelentős fehérjevesztéshez is vezet

És mi lesz a fogyókúra után?

Elgondolkodtál már valaha azon, hogy mit és hogyan csinálsz majd, ha a „kúrának” vége? Vagy már alig várod, hogy véget érjen, és megszűnjön az állandó éhségérzet, és a levertség, fáradtság, amit a tápanyaghiány miatt érzel? De miért gondolod, ha az az élet, amit a fogyókúra előtt éltél, és plusz kilókhoz vezetett, nem okozza újra ugyanazt az eredményt a fogyókúra után. Sőt! Minél többet sanyargatod tested éhezéssel, tápanyaghiánnyal tested annál inkább felkészíti magát egy következő éhínségre, és kis túlzással írom – de még a levegőt is zsírrá fogja alakítani a testedben!

Fogyókúrázni csak nagyon indokolt esetekben kell, ha valaki már extrém kövérnek számít. Ez a fogyókúra azonban orvosi ellenőrzés mellett történik. Akármennyire is úgy gondolod, nem vagy kibékülve zsírpárnácskáiddal, nem gondolom, hogy extrém túlsúllyal küzdenél. A kulcsszó pedig az életmód váltáson van!

De hogyan lehet életmódot váltani?

Az első dolog, hogy légy őszinte magaddal. Figyeld magadat 1 héten át, és írj föl mindent amit teszel! Írd föl, mikor, mennyit mozogsz, mennyit ültél, feküdtél egy helyben, mikor mit ettél! Ne hagyd ki az egy kocka csokikákat sem, vagy azt a néhány falatnyi túró rudit, sütit, amit a gyerek után ettél meg! (Egyébként anyukám egyik jó tanácsa volt számomra – hogy sose tuszkoljam majd magamba a maradékot, amit nem evett meg a gyerekem!) Figyeld meg, mennyi cukrot, szénhidrátot, zsírt eszel egy nap! Légy őszinte és szigorú! Minden számít! Csak így fogod átlátni később, hogy valóban mit (t)ettél eddig, és mi az, amin változtatni tudsz.

Nézd meg a papírt miután a hét végéhez értél! Aztán rakd el, és nézd meg később is, így letisztultabban tudod áttekinteni. Ha teheted, vagy szeretnéd, mutasd meg akár orvosodnak, vagy dietetikusnak is. Ha súlycsökkenésben gondolkodsz, át kell valamit alakítani életedben, amit eddig rosszul csináltál.

Az átalakulás lehet persze drasztikus is – néha vannak extrém váltások az ember életében, de mégis inkább kezdetnek az apróbb változásokat tanácsolnám. Ne felejtsd el! Az az élet, amit ki szeretnél alakítani magadnak, egy olyan élet kell, hogy legyen, amit 100 évesen is szeretni fogsz. Ne akard hirtelen leadni a kilókat. Ráérsz! Hidd el, senki sem fog kevésbé vagy jobban szeretni – plusz kilók ide vagy oda. Ezek a dolgok neked a fontosak! Egyszer volt egy kolléganőm, aki állandóan fogyókúrázott, pedig szerintem csinos volt. Egyik nap büszkén jelentette be, hogy végre 5 kilót sikerült leadnia neki! Emlékszem a boldogságra az arcán. Nem mertem csalódást okozni, és ezért nem mondtam el, hogy valójában ezt kívülről egyáltalán nem venni észre, és nekem 5 kilóval többel is, és kevesebbel is ugyanaz a kedves Andi marad.

Tehát szuper ÉLETMÓDVÁLTÁSRA FEL! A fogyókúrát pedig felejtsd el! Remélem találni fogsz hasznos praktikákat, tanácsokat a weboldalamon, és tudok neked segíteni.




Ne maradj le egy bejegyzésről sem! Kövesd a blogot közösségi oldalakról:


Megjegyzések